Piatra naturala – avantajele utilizarii in amenajare

Publicat la 20-12-2022

 

Inca din cele mai vechi timpuri, piatra naturala este unul din cele mai utilizate materiale din domeniul constructiilor. Aceasta este apreciata atat pentru aspectul simplu si elegant, ce ofera un aspect unic, luxos si inedit oricarui proiect de amenajare, cat si pentru rezistenta si durabilitatea sa.

Piatra naturala este utilizata atat in cadrul amenajarilor interioare, pentru placarea peretilor, pentru pardoseli si in cazul blaturilor de bucatarie, lavoarurilor sau a masutelor de cafea, cat si in cadrul amenajarilor exterioare, pentru pavarea aleilor si in cadrul piscinelor, fantanelor sau a diferitor obiecte de decor. In plus, aceasta nu este utilizata doar in cazul locuintelor, ci si in cadrul restaurantelor, hotelurilor, birourilor si institutiilor. Cele mai cunoscute pietre naturale sunt granitul, marmura, travertinul, onixul, andezitul, ardezia si calcarul. Toate acestea au o paleta variata de culori, cat si diverse modele, astfel ca vei gasi cu siguranta o varianta pe placul tau.

In continuare, ti-am pregatit patru avantaje importante ale acestui material, care cu siguranta te vor convinge ca este materialul potrivit pentru proiectul tau de amenajare:

 

Piatra naturala – un material durabil si rezistent

Unul din principalele motive pentru care piatra naturala este una din cele mai apreciate materiale pentru amenajare este durata de viata a acesteia. Piatra naturala este mult mai rezistenta si mai durabila, in comparatie cu majoritatea materialelor folosite in amenajare, care sunt disponibile pe piata. Acest lucru se datoreaza atat procesului prin care aceasta ia nastere, cat si elementelor componente.

Rezistenta acesteia la diferite socuri termice si mecanice o face materialul ideal atat pentru amenajarile interioare (chiar si in incaperi cu umiditate ridicata, precum baia sau bucataria), cat si pentru cele exterioare. In plus, piatra naturala prezinta uzura minima odata cu trecerea timpului, astfel ca nu va trebui sa o schimbi cu un alt material si nici sa intervi cu reparatii, care ar putea fi costisitoare.

 

Piatra naturala – un material versatil, aspectuos si mereu la moda

In general, proiectele de amenajare cu piatra sunt elegante si inedite, oferind un aspect luxos oricarei incaperi. Pe piata exista o gama variata de piatra naturala, astfel ca vei putea alege cel mai bun material dintre: granit, marmura, travertin, andezit, calcar, onix si ardezie. Toate acestea au culori, modele si texturi diferite. Varietatea de nuante si modele fac ca acest material sa fie unul versatil, care se poate integra in orice amenajare, indiferent de stilul de design abordat, de la stilul clasic sau minimalist, la stilul contemporan sau modern.

Un alt aspect important al acestui material este unicitatea. Luand nastere in mod natural, fiecare bucata de piatra are un model diferit. De exemplu, nu vei gasi doua placi de marmura identice. Astfel ca, atunci cand apelezi la amenajarea cu piatra naturala, cu siguranta vei obtine un design unic. In plus, piatra naturala este un material care va fi mereu la moda si de care nu te vei plictisi, astfel ca nu vei simti nevoia sa faci o schimbare dupa cativa ani. Datorita acestui lucru, cat si faptului ca piatra naturala are o durata de viata ridicata, aceasta reprezinta o investitie rentabila  pe termen lung.

 

Piatra naturala – un material usor de intretinut

Un alt avantaj al acestui material este faptul ca este usor de curatat si de intretinut, in comparatie cu alte materiale disponibile pe piata. De exemplu, pentru a nu-si pierde din farmec, podelele din lemn sau gresie trebuie spalate, ceruite si lustruite destul de des. In schimb, daca utilizezi acest material in placarea podelei, nu va trebui sa faci mari eforturi in ceea ce priveste intretinerea si curatenia. Pentru a curata suprafetele din piatra naturala, ai nevoie de un burete umed sau o carpa din microfibre. In anumite cazuri, poti apela si la diferite solutii speciale pentru piatra naturala, dar care nu au pret ridicat. De asemenea, daca ai optat pentru o piatra naturala cu finisaj lucios pentru o zona cu trafic intens sau supusa la diferite socuri mecanice, atunci s-ar putea sa fie necesara reslefuirea zonei respective.

 

Piatra naturala – nu are impact negativ asupra sanatatii tale sau asupra  mediului

Un alt avantaj este ca piatra este un material prietenos cu mediul inconjurator, datorita faptului ca aceasta ia nastere in mod natural, cat si faptului ca, pentru extragerea si prelucrarea acesteia sunt utilizate tehnici moderne, care contribuie la reducerea impactului asupra mediului si care necesita putina energie. Un alt avantaj este faptul ca este usor de reciclat, astfel ca, daca vrei sa faci o schimbare in casa ta, vei putea utiliza piatra naturala in alt proiect de amenajare interioara sau exterioara. Ba mai mult, aceasta ajuta la imbunatatirea eficientei energetice, in sensul ca aceasta are proprietatea de a absorbi temperatura ambianta. Astfel, aceasta stocheaza aerul rece de la aerul conditionat, cat si aerul cald de la soare si, implicit, vei putea mentinte o temperatura constanta pe tot parcursul anului.

 

In plus, aceasta nu elibereaza substante chimice sau toxice, care sa aiba efecte negative asupra aerului, astfel nu reprezinta un pericol pentru sanatatea ta. Piatra naturala este un material potrivit pentru persoanele care sufera de diferite alergii, deoarece amenajarile cu piatra naturala sunt igienice (in comparatie cu alte suprafete, care atrag praful cu usurinta) si sunt rezistente la mucegai (astfel ca poate fi utilizata in baie sau bucatarie, unde este umiditate ridicata).