Reamenajarea spațiilor de cazare din Hotelul InterContinental Athénée Palace Hotel

Publicat la 08-12-2022

Cladire simbol a capitalei, Hotelul InterContinental Athénée Palace Hotel a trecut pragul centenarului, dar si-a pastrat de-a lungul timpului eleganta si rafinamentul. A fost realizata de trei arhitecti – Theophile Bradeau, Duiliu Marcu si Nicolae Pruncu, in trei etape, pastrandu-se aceeasi functiune. Pare a fi una din cladirile cu mai multe vieti: a trecut prin doua razboaie mondiale, a fost bombardata, a facut fata unor cutremure catastrofale, a fost tinta la Revolutia din 1989 si doar pandemia din 2020 a reusit sa-i opreasca activitatea. Aceasta stopare a reprezentat o oportunitate pentru Ana Hotels, proprietarul cladirii, pentru reamenajarea zonei de cazare, conform unui concept de amenajare interioara propus de Alexander James LTD, adaptat insa situatiei existente si detaliat de echipa noastra, intr-un proiect realizat in sistem BIM.

Aripa noua (1965) a reprezentat prima etapa a reamenajarii. 132 de camere au fost gata in sase luni. S-au reamenajat apoi si cele 149 de camere din aripa istorica (1914, 1935), in alte sase luni. Acestea, din cauza interventiilor anterioare si conformarilor variate, au avut aproape toate statut de unicat, proiectul avand un grad de dificultate mare. In aceasta aripa au putut fi realizate mai multe tipuri de apartamente, perspectivele spre Piata George Enescu fiind exploatate la maxim. Desi reamenajarea a fost rapida, grija fata de adaptarea la fiecare configuratie de camera, fata de detalii, de calitatea materialelor si a punerii acestora in opera a fost maxima.

Stilul art deco, pe care Duiliu Marcu l-a suprapus cladirii art nouveau existente, a fost elementul generator al actualei reamenajari, intr-o interpretare moderna. Surprinzatoare au fost o serie de elemente structurale descoperite deasupra plafoanelor existente care, desi la inceput parea ca va afecta negativ noile solutii, ne-a starnit imaginatia si ne-a provocat pana la a realiza un design unicat cu variatii impuse de particularitatile fiecarui etaj in parte. Peretii, dublati deseori de membrane fonoizolante, au primit profile decorative de lemn si au fost finisati apoi intr-o nuanta eleganta de beige, pe care se profileaza articole de mobilier furniruite cu nuc sau tapitate. Culorile de accent fac parte din familia culorilor clasice: verde si portocaliu. Mobilierul a fost standardizat prin realizarea unor module, alaturate apoi in functie de planimetria fiecarui tip de camera.

Tavanele au fost realizate cu scafe luminoase, fiind bordate de profile decorative de lemn, devenind corpul principal de iluminat si avand puterea de a structura si decora in acelasi timp spatiul camerei. Tablouri, special realizate pentru aceasta amenajare, si obiecte decorative din sticla viu colorata echilibreaza atmosfera si adauga detaliu. Coridoarele au fost si ele renovate in aceeasi maniera. Acordul primit de la Ministerul Culturii pentru repararea si curatarea fatadelor a facut posibila improspatarea imaginii exterioare, vizibil afectate de poluare, ocazie cu care a fost realizat un nou iluminat arhitectural la exterior, pentru a pune in evidenta arcadele monumentale cu care Duiliu Marcu a generat o volumetrie unica.

Un proiect complex, dificil de executat, care a tinut cont de exigentele beneficiarului, tehnologiei actuale si sustenabilitatii, va oferi – speram, confort si lux viitorilor clienti, garantand o noua viata acestui edificiu.

 

Sursa: Inegal Design

https://www.anuala.ro/proiecte/2022/230/